17.11 keskoslasten päivä

Tänään vietetään maailmanlaajuisesti keskoslasten päivää, päivän tarkoitus on lisätä tietoisuutta keskosuudesta ja sen moninaisuudesta ympäri maailman. Maailmanlaajuisesti joka kymmenes lapsi syntyy keskosena, Suomessa se on noin 6% luokkaa. Päivän teemaväri on violetti, ympäri maailman voi nähdä violetein valoin koristeltuja rakennuksia. Violetti väri viestii toivoa, herkkyyttä ja ainutlaatuisuutta. Helsingissä järjestetään myös valokulkue, myös muilla paikkakunnilla järjestetään erilaisia tapahtumia. Kuopiossa, missä siis me asumme, ainakin Kuopion kaupungin teatteri sekä kauppakeskus Matkus valaisee julkiseinät tänään violetiksi. Luulen myös, että jollainen tapaa Kysin sairaalassa näkyy päivänteema.

Minusta oli erittäin tärkeä pointti Kevyt yhdistyksen -tiedotteessa siitä kuin näitä pieniä potilaita ei saa unohtaa sote-uudistuksessa. Keskosten saama hoito ja perheille myöntämät palvelut tulisi olla tasavertaisia, riippumatta siitä missäpäin Suomea asuu. On myös tärkeää, että henkilökuntaresurssit ovat riittävät sekä hoitoympäristö turvallinen. Suomesssa keskosten hoito on ensiluokkaista, mutta löytyy sieltäkin epäkohtia ja asioita joita voitaisiin tehdä paremmin. Me ja erityisesti Töyhtiäinen saimme hyvää arvokasta kohtelua ja hoitoa. Erityiskiitos hoitajille läsnäolevasta ja sydämellisestä kohtaamisesta. Tietenkin kiitän myös lääkäreitä hoidosta, mutta on kuitenkin asioita vieläkin jotka kaihertaa. Jos olisi tehty toisin, olisiko Töyhtiäinen täällä meidän kanssa. On myös hyvä muistaa, vaikka Suomessa keskosten hoito on ensiluokkaista, ei täälläkään ihmeisiin pystytä. Minä tarkastelen tätä niin eri kantilta kuin esim sellainen vanhempi joka on saanut pitää oman pikkukeskosensa.

Omissa korvissa särähtää myös ajatusmalli, että ainoastaan pienikeskonen on taistelija silloin  kun hän on syntynyt jopa pienempänä kuin Töyhtiäinen ja selvinnyt siitä. Aivan varmasti meidän Töyhtiäinenkin on taistelija! Huomasihan sen niin monta kertaa miten suuri elämäntahto voi pienellä tytöllä olla. Ikävä kyllä kaikki asiat ei ole taistelutahdosta tai edes ensiluokkaisesta hoidosta kiinni, vaan jostain sellaisesta asiasta jota en varmasti koskaan tule tajuamaan.

Kaikille heille, pienille taistelijoille <3




Kommentit