PCOS

Niin kuin lapsettomuus tekstissä jo avarsin mikä meillä taustalla kahden vuoden lapsettomuuteen, PCOS tavallisin naisten hormonihäiriö. Tämä pirullinen häiriö aiheuttaa joissain tapauksissa ovuloimattomuutta, joka vaikeuttaa näin ollen raskautumista. PCOS:sästä puhutaan kun monirakkulaisten munasarjojen lisäksi on muitakin oireita. PCO:sta puhutaan jos munasarjat ovat monirakkulaiset, mutta muut oireet puuttuvat.

Minulla on aina ollut runsaat ja kivuliaat kuukautiset, jotka alkoi 13 vuoden iässä. En muista muuten millaiset kuukautiset tai kierrot ovat tuolloin olleet, niihin ei ole silloin samanlailla kiinnittänyt huomiota. Aloitin jo 16 vuotiaana ehkäisypillerit jotka tasoittivat kierrot normaaleiksi, joten kiertohäiriöt ovat tämänkin takia jääneet silloin huomaamatta. En ole sen jälkeen oikeastaan taukoa pitänytkään niistä kunnes sitten toive raskaudesta heräsi ja ehkäisy jätettiin pois. Muistan kuinka kiertoni olivat silloin hyvin epäsäännölliset, kaikkea 15-50 kiertopäivän välillä. Kuukautiset olivat runsaat, kivuliaat ja kestivät monta päivää.

PCOS tavallisia oireita

  • harvoin tulevat tai niukat kuukautiset tai niiden puuttuminen, omalla kohdallani tämä ei siis täysin ole pitänyt paikkansa.
  • hedelmättömyys, joka johtuu kroonisesta anovuloimattomuudesta. Tämä itselläni todettiin hyvin pian hoitoihin pääsyn jälkeen.
  • veressä on liikaa androgeeneja eli mieshormoneja ja nimenomaan testosteronia. Minulla on naiseksi korkeat testosteroni arvot, olenkin joskus vitsaillut, että pitäisi alkaa himotreenaamaan niin tulisi kunnon lihaskimppu. Tämä on sinällään paikkaansa pitävä, minulla helposti kehittyy näkyvät lihakset. 
  • korkeista androgeeneista johtuva liikakarvoitus. Tämäkin on ikävä kyllä havaittavissa omalla kohdallani, tummat piirteet toki tekevät vaikeuden päätellä johtuuko karvoitus perimätekijöistä vai oireyhtymästä.
  • "omenalihavuus" eli keskivartalolle kertyvä rasva. Kaikki ylimääräinen kertyy juurikin siihen, paino nousee myös todella helposti ja sitä on vaikea saada tippumaan.
  • akne, tämä on yksi oire mitä minulla ei ole koskaan ollut, minulla on aina ollut aika hyvä iho eikä edes teini-iässä aknea.
  • kestoltaan pidemmät PMS-oireet, tähän en nyt oikein osaa sanoa mitään kun vaikea verrata mihinkään, en ole ainakaan koskaan pitänyt niitä tavallista pidempänä
  • uniapnea, ei ole minulla todettu


Sairauden syitä ei tiedetä, mutta se on yhteyksissä insuliiniresistenssiin. Ylipaino ja PCOS kulkevat yleensä käsi kädessä, itsellänikin on taipuvuus ylipainoon vaihtelevissa määrin. Se altistaa myös diabetekselle, aikuisiän- tai raskausdiabetekseen. Itse söin joskus aiemmin vähän aikaa metformiiniä, joka on nimenomaan tyypin 2 diabetekseen käytetty lääke. Tällä tasapainotettiin veren glukoosipitoisuutta ja näin myös oli tukena lapsettomuushoitoihin. Ylipainon pudottaminen lisää aina hedelmällisyyttä niin myös tämän oireyhtymän kohdalla. Se auttaa tekemään kuukautiskierrosta säännöllisen, samalla raskauden onnistumisen mahdollisuus kasvaa. Ruokavaliolla on merkitys kyseisen oireyhtymän hoidossa, vähähiilihydraattinen ruokavalio olisi suotavaa. Ajoittan olen jaksanut itse tähän paneutua ja ainakin silloin huomasin mahan toiminnan tasoittuneen ja helpottaneen, nyt ei ole ollut voimia toteuttaa tätä, kunhan on jotain saanut syötyä. 

PCOS altistaa monille eri sairauksille diabeteksen lisäksi. Näihin lukeutuu mm. korkea verenpaine, sydän- ja verisuonitaudit ja veren rasva-arvojen poikkeavuus. Onneksi olen näiltä vielä välttynyt, toisaalta ensimmäisenä mainitut ovat myös sukurasite meillä.

Jotkut tutkimukset viittaavat, että PCOS lisää keskenmenonriskiä, lääkkeillä ja ruokavaliolla onneksi pystytään usein mahdollistamaan normaali raskaus. Raskautumista edesautetaan hormonilääkityksillä,jotka kypsyttävät munarakkuloita ja edesauttaa sen irtoamista eli ovulaatiota. Näin myös meillä raskaus sai alkunsa, siihen vielä lisättiin inseminaatio joka sinällään ei suoranainen hoitomuoto PCOS:sästä johtuvaan lapsettomuuteen. Meillä se vain siinä kohtaa sattui tuottamaan tulosta, pitkään toivottua raskautta. Kuten yleensä lapsettomuushoidoissa käytetyillä lääkkeillä on kohonnut riski monikkoraskauksiin niin myös tämänkin oireyhtymän kohdalla käytetyissä, lisäksi monirakkulaisuus lisää riskiä monikkoraskauteen. Lapsettomuuten käytetyt hormonilääkkeet voivat aktivoida "liikaa" jolloin ovulaatio voi tapahtua kahdesta tai useammasta rakkulasta, jotka voivat hedelmöittyä. Meillä mainittiin monesti riskistä kaksoisraskauteen, mutta meidän kohdalla tämä ei kuitenkaan käynyt toteen. 

PCOS on hyvin moninainen oireyhtymä, joka vaikuttaa ylättävään moneen asiaan ja lisää riskiä muihin sairauksiin. Tuntuu, että oireyhtymän ja lapsettomuustaustan myötä sitä on joutunut hyvin paljon perehtymään oman kropan toimintaan. Kaikista kierron vaiheista on pitänyt olla perillä ja oma hormonitoiminta on tullut aika tutuksi, toisaalta taas se ei koskaan täysin tuttua voi olla kun tuntuu välillä elävän niin omaa elämää ettei aina perässä pysy.







Kommentit